Wat is BLVC?
BLVC… Wat moet je d’r mee? BLVC is een afkorting van bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie. Tijdens werkzaamheden in dichtbevolkte gebieden, zoals dorpen of steden, is het beheersen van deze aspecten énorm belangrijk. Door rekening te houden met BLVC blijft de hinderbeleving van omwonenden en andere stakeholders namelijk zo klein mogelijk. Aanbestedingen in de bouw- of infrastructuur vragen deze aspecten dan ook vaak uit als gunningscriterium- of eisen, afzonderlijk of samengebundeld onder het gunningscriterium ‘omgevingsmanagement’. Maar wat houden deze aspecten concreet in? En hoe kun je BLVC-criteria zo goed mogelijk benutten in jouw plan van aanpak?
- Bereikbaarheid. Bij bereikbaarheid is het cruciaal dat het gebied waar gebouwd wordt bereikbaar blijft voor zowel doorgaand verkeer als bestemmingsverkeer. Elke stakeholdergroep vraagt om specifieke maatregelen. Zo moeten bewoners altijd bij hun woning kunnen komen, moeten nood- en hulpdiensten zo snel mogelijk ter plaatse kunnen zijn en lopen ondernemers inkomsten mis als zij niet bereikbaar zijn.
- Leefbaarheid. Het is voor omwonenden belangrijk dat zij prettig kunnen leven tijdens de werkzaamheden en in hun dagelijkse gaan en staan zo min mogelijk last hebben van hard geluid, vuil, stof, trillingen of ander bouw gerelateerde hinder. De focus ligt dan ook op preventieve maatregelen waarmee de bron van irritatie wordt aangepakt. Daarnaast is het belangrijk er bij stil te staan dat leefbaarheid een subjectieve ervaring is; deze is voor iedereen anders. Door duidelijk met de omgeving te communiceren over potentiële hinder en hen te betrekken bij het project, verzacht je de hinderbeleving.
- Veiligheid. Voorkomen is beter dan genezen; en dat geldt in het bijzonder voor veiligheid. Hierbij gaat het niet alleen om verkeersveiligheid (o.a. het scheiden van verkeersstromen en rekening houden met de dode hoek van vrachtverkeer) maar ook sociale veiligheid (o.a. het beveiligen van het werkterrein) en omgevingsveiligheid (o.a. een voorlichtingsles voor scholieren). Zo voorkom je ongelukken en verbeter je de ervaring van verkeersdeelnemers.
- Communicatie. Communicatie is key. Wanneer de omgeving goed geïnformeerd is over de werkzaamheden, worden zij niet overvallen door eventuele hinder en kunnen zij zich hierop voorbereiden. Hiermee blijft de hinderbeleving laag. Hoe je communiceert moet afgestemd zijn op de stakeholder die je met het bericht wil bereiken: waar jonge bewoners misschien niet de lokale krant lezen zullen veel ouderen niet op sociale media zitten. Zo haal je het meeste bereik uit de communicatie die je inzet!
Van BLVC naar bullet-proof plan
Je snapt nu wat BLVC inhoudt. Toch zit je nog te zwoegen op dat plan van aanpak… Hoe maak je jouw plan op BLVC onderscheidend? Neem contact met ons op, dan helpen we je graag verder met het opstellen van een vlijmscherpe strategie. Voor nu kunnen we je alvast 3 tips meegeven. Dat belooft wat!
- Ken de omgeving. Met een locatiebezoek zie je hoe de situatie ter plaatse is; een aannemer met zijn voeten in de klei weet wat er leeft onder omwonenden. Gaat dit niet? Dan is deskresearch en ouderwets rondbellen een mooi alternatief. Hiermee investeer je niet alleen in een relatie met stakeholders uit de omgeving, maar haal je specifieke omgevingsdetails op die het verschil maken tijdens het opstellen van een sterk plan. Stakeholders zijn namelijk het meest gebaat bij slimme maatregelen.
- Maak jouw maatregelen SMART. Wanneer je de omgeving goed kent, kun je maatregelen opstellen die échte meerwaarde bieden. Maar, je scoort pas volledige punten als je deze ook weet te onderbouwen. Benieuwd waar je op moet letten? Lees onze blog over SMART schrijven.
- Benadruk jouw meerwaarde. In een zee vol vergelijkbare maatregelen kan het helpen jouw belangrijkste maatregelen eruit te laten springen. Hiermee biedt je beoordelaars een handvat om tot de kern van jouw meerwaarde te komen! Nieuwsgierig hoe je jouw plan er visueel uit kunt laten springen? Lees onze blog over waarom tenderplannen méér verdienen dan alleen tekst.
Benieuwd naar nog meer tips en tricks van het tendervak? Kijk gerust eens door onze andere blogs!