De Grieken, aanvalsplan en tenderen

Aan het begin van iedere tender stellen wij weer die ene vraag: wat wordt de strategie in het plan? In eerdere blogs ‘we zijn verleiders’ en ‘winnende input uit je EMVI-sessie? 5 tips!’ is strategie deels besproken. Maar waarom is het toch zo belangrijk om een strategie te vormen in je plan? In deze Academie laten we ons meevoeren door Nicole in de wereld van strategievorming. 
 

Schieten met hagel

Met een opwarmertje komt direct al de essentie boven: schieten met hagel of toch een achterliggende tactiek toepassen om te winnen. Een valkuil is dat als de tender binnenkomt, je met elkaar om tafel zit, je direct focust op de gunningscriteria. Denkbeeldig maak je al de fasering, heb je al een uitvoeringwijze voor ogen en weet je precies wie je in welke rol inzet. Dat kan in plannen goed uitpakken, maar vaak scoren we hiermee een voldoende. 

Van een 7 naar een 10

Om hoger dan die voldoende te scoren, komt ons motto ‘liever een 1 dan een 7’ om de hoek kijken. Want met een 7 scoor je niet het winnende plan, dan is er altijd wel iemand met die 10. En de 1 kan in een ander plan uitpakken als een 10. In dat plan heb je een duidelijke keuze gemaakt welke richting je op gaat en hebt daarmee een strategie gekozen. Dit klinkt natuurlijk allemaal best wat mooi. Ik hoor je denken ‘maar als ik de fasering heb opgesteld, heb ik toch ook een richting gekozen?’ Vraag die je daar dan bij kan stellen: heb je de opdrachtgever voldoende verleid, meegenomen in jouw gehele plan? 

Aanvalsplan

Om de opdrachtgever te verleiden heb je in je plan een strategie nodig. Strategie vindt zijn oorsprong in de oorlogsvoering en komt van het oudgriekse woord στρατηγός, wat ‘legerleider’ betekent. En als je dat vertaalt naar tenderen, geven we leiding aan de tenders. Hoe doen we dat? 
Met een aanvalsplan, een tenderstrategie. Die verzin je niet in je eentje, maar samen. Want samen zie je meer; weet je meer. Zie het als een puzzel: iedereen in je team heeft een puzzelstukje in handen (kennis van het project, kennis van de klant, kennis van de techniek); samen maak je de puzzel compleet en kom je tot je strategie.

Dynamiek

Daarmee start je al aan het begin van de tender. Duik niet direct de inhoud in, maar focus wat bijdraagt aan het formuleren van het aanvalsplan. Kijk daarbij naar je eigen organisatie en die van de opdrachtgever, welke ambitie hebben we met dit plan. En als je dan een strategie hebt, durf hem dan ook tussentijds te veranderen. Want: strategievorming is een dynamisch proces. Uitgangspunten wijzigen, bijvoorbeeld door een nota van inlichtingen of de afweging van mogelijke uitvoeringswijzen die leiden tot nieuwe inzichten.Door daarop in te spelen, houd je je blik op het podium en win je tenders. 

Succes

Met een goede tenderstrategie durf je keuzes te maken in je plan. Geef je de richting aan de inhoud en leg je verbindingen in het gehele plan. Bedenk daarbij: True strategy is… success!

Benieuwd naar hoe wij jou kunnen helpen bij de strategievorming in jouw plan? Neem dan contact met ons op.
 
Gerelateerde blogs en projecten
Copyright 2024 Bold Tenders