Wat is een omgevingsscan?
Wat is een Omgevingsscan?
Het opstellen van een sterk plan van aanpak, vooral bij binnenstedelijke bouwprojecten, begint met een omgevingsanalyse. Je onderzoekt hoe de omgeving eruit ziet, wie van het gebied gebruikt maakt en vooral ook waarom. Hiermee krijg je inzicht in het draagvlak van stakeholders, maar beoordeel je ook hun invloed op het project, de hinder die zij eventueel kunnen verwachten en de relatie die met hen opgebouwd moet worden. Door het werkgebied te kennen en verkennen, verzamel jij de puzzelstukjes voor jouw unieke strategie vóórdat je de puzzel gaat leggen!
Wat zijn stakeholders?
Als je een puzzel gaat leggen, kijk je eerst welke stukjes het belangrijkste zijn; zo ook bij stakeholders. Stakeholders zijn de personen of organisaties die belang hebben bij jouw project en invloed kunnen uitoefenen op de werkzaamheden. Hoe groter het belang en de invloed van een stakeholder, hoe belangrijker het is rekening te houden met hen. Er zijn 4 typen stakeholders:
- Sleutelfiguur. Sleutelfiguren zijn cruciaal in het garanderen van de bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie (BLVC): in het werkgebied. Het projectteam zal veelvuldig met hen moeten afstemmen en communiceren om te zorgen dat het project soepel verloopt. Denk hierbij aan nood- en hulpdiensten, nutsbedrijven, veiligheidsregio’s en afdelingen van gemeenten.
- Beïnvloeder. Beïnvloeders spelen vaak een belangrijke rol in het projectgebied en hebben dan ook veel invloed. Zo willen ondernemers dat hun bedrijf goed bereikbaar blijft voor klanten of houden scholen graag de weg veilig begaanbaar. Communicatie is frequent en er op gericht deze stakeholders te vriend te houden.
- Geïnteresseerde. Geïnteresseerden hebben belang bij de werkzaamheden omdat hun dagelijkse bezigheden geraakt worden. Door hen te informeren over de werkzaamheden kunnen zij zich hierop voorbereiden. Zo kunnen omwonenden door bewonersbrieven of meldingen hun dagelijkse routine aanpassen aan de werkzaamheden en ervaren zij minder hinder.
- Toeschouwer. Toeschouwers komen weinig in het project gebied en ondervinden dus geen langdurige hinder aan werkzaamheden. Denk hierbij aan doorgaand verkeer of bezoekers. Communicatie is gericht op het informeren waar nodig, bijvoorbeeld bij een omleiding.
Deskresearch of locatiebezoek?
Om erachter te komen welke stakeholders er in een gebied aanwezig zijn, wat hun behoeftes zijn en hoe je het beste met hen kan communiceren, doe je eerst onderzoek. Dit kan op locatie… of achter je beeldscherm! Wanneer je op locatie gaat kijken vind je namelijk andere informatie dan online. Deskresearch en een locatiebezoek vullen elkaar dus mooi aan! ;)
DeskresearchBij deskresearch kijk je online wat er te vinden valt over het projectgebied. Zo kun je vaak informatie vinden over:
| LocatiebezoekBij een locatiebezoek doe je een rondje door het projectgebied. Je spreekt met bewoners en noteert wat opvalt. Dit kun je onder andere vinden:
|
Waarom doe je een omgevingsscan?
Door een omgevingsscan te doen weet je hoe de puzzelstukjes op elkaar aansluiten; je weet waar jouw werkzaamheden overlappen met de dagelijkse bezigheden van stakeholders en kan specifieke maatregelen opstellen voor iedere doelgroep. Daarnaast is het een mogelijkheid om het draagvlak onder stakeholders te peilen: waar hebben zij behoefte aan? Zijn er knelpunten waar rekening mee moet worden gehouden? Door de behoeftes en gebiedskennis van stakeholders te koppelen aan jouw maatregelen maak je jouw maatregelen SMART en heb je een streepje voor op de concurrentie!
Zoek jij een verfrissende inSTAKE voor jouw tenderplannen? Neem contact met ons op! BOLD puzzelt graag met je mee.