Een andere denkwijze

“Ik laat jullie vandaag een andere denkwijze zien,” begon Pamela haar Bold Academie. Die openingszin omvatte meteen de grote paradox van deze workshop: anders denken door juist niet te denken, maar te kijken. En dat bleek moeilijker dan gedacht. Al tekenend, knippend en plakkend worstelden de schrijvers van Bold zich door deze workshop visueel denken heen. Benieuwd naar onze worsteling? Lees snel verder!
 

Waarom?

Geen enkel ander medium communiceert zo snel als kleur en beeld. Visuele context is voor 72% effectiever dan tekst. Ons brein verwerkt beelden 60.000 keer sneller dan geschreven tekst. Plaatjes helpen om het grote geheel te zien en ondersteunen om overzicht te houden. Zomaar wat redenen waarom de vormgeving een onmisbare bijdrage levert aan onze plannen. Daarom was het vandaag hoog tijd om onze visuele denkspier te trainen.

Sessies mindmappen

Wat kunnen wij als schrijvers met die visuele blik? De sessies mindmappen bijvoorbeeld! Tijdens de workshop vatten we een achtergrondfilmpje over de wooncrisis samen in een mindmap. Hoewel tekenen in plaats van typen een beetje onwennig voelde, was het nut van mindmappen wel meteen duidelijk door deze oefening. Een mindmap maken zorgt voor overzicht én je slaat zo beter op wat er gezegd wordt. Daarom is mindmappen een goede strategie om de sessies in het tenderproces mee voor te bereiden, te verwerken en/of te leiden.

Een creatieve cyclus doorlopen

Worstelen met woorden kunnen de Boldies wel. Het eerste waar Pieter, Aimy en Jessica over vielen toen zij een moodboard moesten maken, was dan ook wat dit woord nou precies betekent. Is het een collage? Is het een mindmap van plaatjes? Al snel kwam Pamela erbij. We moesten niet zo doordenken! Het ging vandaag niet om denken, maar kijken. En dit was niet het enige eureka effect in deze workshop. Ook Rosanne en Fiona verloren zich bij deze opdracht in een narratief, waar de beeldtaal juist leidend moest zijn. Pas bij de laatste opdracht van de creatieve cyclus van deze middag, het maken van een Infographic, hadden we de smaak echt goed te pakken (zie de afbeelding voor ons verbluffende resultaat). 

Al met al was leren denken als een vormgever nog niet makkelijk. Maar dankzij deze Bold Academie weten we hoe we al aan het begin van het tenderproces aandacht kunnen hebben voor de vormgeving. Dan kan Pamela als grafisch vormgever onze plannen aan het eind nóg mooier maken. Ook ervaren? Neem contact met ons op!
 
Gerelateerde blogs en projecten
Copyright 2024 Bold Tenders