In spirare

Bold is een clubje creatievelingen. Paradijsvogels die in de dagelijkse praktijk op succesvolle wijze de gedaante van tenderspecialist weten aan te nemen. Dat is althans mijn conclusie sinds ik hier werk, en wie met regelmaat onze blogs leest, heeft waarschijnlijk een vergelijkbaar beeld. Creativiteit mag dan overvloedig zijn, die gedaante van ‘specialist’ moet ik me nog wat meer eigen maken. Dat begint bij het vinden van je eigen inspiratie in dit vak, aldus Nicole. Ze gaf me de opdracht om eens wat techneuten van bijvoorbeeld Cleverland te bellen. Onder het mom van ‘jezelf voeden met de passie van anderen’. Wat ik ervan leerde? Dat paradijsvogels zich eigenlijk overal vestigen!
 

Vogels uit Cleverland

Ironisch genoeg vertelden de eerste twee Cleverlanders die ik opbelde me namelijk dat de civiele techniek nooit de initiële drijfveer was geweest waardoor ze in dit werkveld terecht waren gekomen. Terwijl ik mijzelf die voorliefde voor civiele techniek juist een beetje eigen wilde maken. Zo zou ik de ‘specialist’ in mijn functie vanzelf wat meer eer aan leren doen, dacht ik. Maar van het eerste telefonisch onderhoud leerde ik hoe Cleverland van een anti-kraakpand dat ooit zonder verwarming functioneerde, naar het huidige bedrijf is uitgegroeid. En hoe mee kunnen ontwikkelen met de groei van je bedrijf een kunst is. En de tweede Cleverlander die ik sprak, was eigenlijk in de eerste plaats een illustrator die de techniek ooit koos zodat hij zijn passie voor het maken van tekeningen kon cultiveren.

De som der delen

Dat bood al perspectief. Nu nog mijn eigen inspiratie voor dit vak ontdekken. Die ligt sowieso natuurlijk bij het schrijven. Maar wij bij Bold schrijven niet alleen EMVI-plannen, we adviseren ook bij het maken ervan. En als je ingenieurs of aannemers wilt adviseren, moet je wel van goeden huize komen wat betreft civieltechnische kennis. Dat was althans mijn aanname. Onder mijn collega’s bij Bold bevindt zich slechts één ingenieur. Verder hebben we onder andere historici, een journalist, een communicatiewetenschapper en een cultureel antropoloog in huis. Allemaal kijken zij vanuit hun eigen perspectief naar de vraagstukken waar wij mee te maken krijgen in ons werk. Het begon me eindelijk te dagen waarom men bij Bold altijd zegt dat je geen specifieke civieltechnische kennis nodig hebt als tenderspecialist. Juíst al die verschillende perspectieven, specialismen en interesses leveren stuk voor stuk unieke stukjes kennis en ideeën op. Als je die samenvoegt, is het geheel natuurlijk veel meer dan de som der delen ooit kan zijn. En dat geldt dus net zo goed voor de ingenieursbureaus en aannemerijen zelf, bleek uit mijn gesprekken!

De betekenis van het woord ‘inspiratie’ komt van het Latijnse woord ‘in spirare’, dat letterlijk ‘inademen’ of ‘inblazen’ betekent. De gesprekjes die ik voerde ademden zeker passie voor het vak, al was het dan niet zozeer op het gebied van de civiele techniek. Maar dat bleek ook niet te zijn wat ik nodig had om geïnspireerd te raken. Eigenlijk precies wat wij onze klanten helpen doen: vanuit al die verschillende perspectieven ‘anders’ kijken naar een vraagstuk. 
 
Gerelateerde blogs en projecten
Copyright 2024 Bold Tenders