6 tips om creatief te blijven tijdens de lockdown

Creativiteit behouden tijdens het tenderproces is een van de grootste uitdagingen. Thuiswerken en online sessies maken dit proces alleen maar lastiger. Daarom delen wij de 6 tips om het teamgevoel en inspiratie te stimuleren vanuit huis!

Tip 1. Zorg voor een ontspannende en creatieve hobby

Nicole de Vette: veel mensen denken bij creativiteit aan inspiratie of kunstenaars, maar je kunt creativiteit trainen, net als voetbal. Naast mijn werk ben ik actief in een orkest, een koor en speel ik dwarsfluit. De eerstgenoemde activiteiten werden gecanceld tijdens de lockdown maar het spelen van dwarsfluit was een mooie manier om mijn werkdag af te sluiten. Weg van het scherm en met je handen aan de slag. Zo ontspan je niet alleen maar train je ook je mentale flexibiliteit en creativiteit. Online sporten, een instrument spelen, een mooie lange wandeling. De beste inzichten ontstaan juist als je niet actief over een onderwerp aan het nadenken bent!
 

Tip 2. Ruim tijd in om je collega's ook privé te leren kennen

Aimy Ikkersheim: als nieuw teamlid wil ik m’n collega’s goed leren kennen, maar thuiswerken maakt dit lastig. Bij het wegvallen van de sociale momentjes bij het koffieapparaat en in de lift, mis je een belangrijk deel van de lijm die je als team verbindt. Mijn tips voor digitale alternatieven: een online borrel om de week af te sluiten of stel een vaste weekstart in waarin je over het weekend kunt praten. Zo maak je ruimte voor die verbinding. Stuur geen mailtje, maar pak je telefoon voor een belletje en kom dan niet meteen to-the-point. Onderschat die informele sfeer niet want voor mij is het de basis voor elke goede samenwerking!
 

Tip 3. Doe die brainstormsessie tijdens een wandeling

Rosanne Schot: Walk and Talk' is een techniek bekend van de serie The West Wing waar de karakters hun professionele drama’s bespreken terwijl ze rondjes door gangen van het Witte Huis lopen. Dit kan gelukkig ook op een andere locatie: ideeën en gesprekken vloeien volgens mij veel beter op het moment dat je in beweging bent. Mijn tip: ga wandelen tijdens brainstorm- en sparsessies. Je hebt minder afleiding (webcam, schermen, de stapel was) en je kunt beter opletten op wat er wordt gezegd. Dit is niet alleen mijn eigen ervaring maar blijkt ook uit onderzoek van Stanford University. Vanaf 8 minuten wandelen zagen zij al een positief effect op de creatieve inspiratie!
 

Tip 4. Go analog

Pieter Peek: het gevaar dat bingewatchen heet. Het lijkt zo ontspannend, lekker relaxen op de bank met het nieuwe seizoen van Undercover of the Crown. Toch moet je ervoor waken dat je niet al je vrije tijd met onze streamkoningen doorbrengt. Het is vrij passief en zo verslavend (nog 1 aflevering!) dat je je avond en wellicht nacht weg hebt gekeken voor je het weet. Schermen zijn vermoeiend dus probeer wat analoge middelen te herontdekken. Van een mooie sportbiografie, een spannend reisverhaal of een bloedstollende thriller: boeken vergroten je beleefwereld. Vergeet wat je strenge juf of meester Nederlands vroeger zei: guilty pleasures bestaan niet. Lezen mag en moet ook gewoon leuk zijn. Lokale boekhandels kunnen je steun goed gebruiken en bezorgen vaak net zo snel als de blauwe reus. Laat het leesoffensief beginnen!
 

Tip 5. Stel scherpe grenzen tussen werk en privé

Hugo Braun: werk en privé scheiden is lastig als je op dezelfde locatie werkt en woont. Scherp grenzen stellen en een structuur aanhouden voorkomt dat je energie wegebt omdat je het gevoel hebt altijd aan het werk te zijn. Met een tekort aan rust, veel stress en een zeurende rug kun je eigenlijk niet meer creatief en productief zijn. Mijn tips: trek normale kleding aan, zorg voor een fatsoenlijke stoel en een goed scherm. Vanuit bed, bank of je huispak werken helpt je concentratie niet en zorgt voor een vervaging tussen werk en privé. Sluit je werkdag netjes af door de boel aan de kant te zetten en zelf loop ik lekker een rondje met de hond. En aan het eind van de week zet ik mijn werkspullen uit het zicht. Als het echt een zware dag was trek ik naar de hei om mijn verstand op 0 te zetten. Mocht je nog naar inspiratie zoeken, ik zette toevallig wat mooie wandelingen in Noord-Brabant (met of zonder hond) op een rijtje.
 

Tip 6. Een goeie playlist helpt je de dag door

Fiona Roest: muziek helpt om stress te verminderen en je wordt er productiever van. Naast mijn werk ben ik actief als DJ en een sterke beat maakt alert en helpt de concentratie. Door te investeren in een goede koptelefoon (met noise cancelling!) kun je je goed afsluiten. Ik startte met draaien met het idee: ik kan beter dan wat ik nu hoor tijdens het uitgaan. In de praktijk bleek het toch wel iets moeilijker maar juist die uitdaging aangaan is heel interessant. Mocht je eens denken: hoe moeilijk is dit? Dit kan ik ook! Ga het experiment aan. Verder kun je door zelf een playlist samen te stellen en juist nieuwe muziek op te zoeken je werkdag al een hele andere vibe geven!  
 
Dit zijn onze manieren om scherp te blijven voor jouw tenders. Heb je zelf nog tips? Deel ze dan met ons!
Gerelateerde blogs en projecten
Copyright 2024 Bold Tenders