Zegt een beeld meer dan duizend woorden?

Iedereen kent ‘m wel: het spreekwoord één beeld zegt meer dan duizend woorden. Maar hoe zit dat dan precies? Zijn woorden niet vereist om het beeld te begrijpen? En wat maakt een beeld krachtig? Zomaar een paar vragen die aan bod kwamen tijdens onze incompany training “De kracht van Beeld” van De Redactie. We leerden abstracte concepten te visualiseren, zagen af van clichébeelden en konden de vraag der vragen beantwoorden: zegt een beeld écht meer dan duizend woorden?
 

Stopkracht 

Wij, als Bold Tenders, willen ons in onze plannen van aanpak natuurlijk tekstueel onderscheiden, maar ook beeldend. Maar, hoe zorg je er nu voor dat je beeld opvalt én onthouden wordt door de beoordelaar? Door een beeld te gebruiken met een hoge stopkracht! Dit is een beeld met weinig beeldelementen, nauwelijks tot geen details, rustige compositie, duidelijke herken- en zichtbaarheid en een twist. Zo is het beeld onderscheidend en opvallend. Het beeld moet nu alleen nog in de juiste context geplaatst worden. 

1+1=3

Met tekst geef je een beeld de context mee die jij wilt. Woorden geven sturing aan de duiding van wat iemand ziet. Dit fenomeen wordt ook wel framing genoemd. Belangrijk daarbij is dat beeld en tekst elkaar versterken en niet simpelweg hetzelfde weergeven: 1+1 moet 3 zijn. Deze formule zegt dat beeld en tekst elkaar nodig hebben. Het beeld moet hiermee niet alleen stopkracht hebben, maar ook kracht bijgezet worden door taal.

Een afgekloven boterham 

De kracht van beeld met taal wordt duidelijk door een voorbeeld. Stel je eens voor dat het abstracte begrip ‘uitbuiting van zzp’ers’ in beeld wordt gebracht, zoals bovenstaande afbeelding. De koptekst hierbij luidt: “Veel exposure, dito honger.” Deze tekst plaatst het beeld in context en hiermee wordt de boodschap duidelijk: een bedrijf huurt zzp’ers regelmatig in en vermeldt diens naam op sociale mediakanalen in ruil voor zijn diensten. Dat is leuk en aardig, maar dat brengt geen brood op de plank. Zegt een beeld dan inderdaad meer dan duizend woorden? Niet per definitie. Beeld en taal hebben elkaar namelijk nodig!

Wil jij met ons sparren over de perfecte optelsom van tekst en beeld in jouw plan?  Neem dan contact met ons op!
 
Gerelateerde blogs en projecten
Copyright 2024 Bold Tenders