Waarom het visuele verhaal van de tender niet mag ontbreken

Een goede tender bevat een overtuigende tekst, innovatieve maatregelen én vormgeving die de inhoud zich van de mooiste kant laten zien. Voor dat laatste is Pamela Kleinreesink verantwoordelijk en zorgt zij voor de opmaak van onze plannen. In haar introductieblog noemde ze al wat haar motiveert: 'de vertaling maken van wat mensen mooi vinden, raakt of graag willen naar een concreet ontwerp' Met dit artikel gaan we dieper in op de elementen van een succesvolle opmaak en hoe dit tot stand komt in samenwerking met het tenderteam.
 

Waarom is voor jou vormgeving zo belangrijk?

Ik heb altijd het gevoel gehad bij hoe iets eruitziet en het visuele verhaal daarbij. Na een interieuropleiding wilde ik meer leren van de zakelijke kant en heb ik Business & Innovatie gestudeerd. Tijdens deze studie viel me al snel op dat veel bedrijven een visie hebben opgesteld over wie zij zijn als bedrijf en wat ze wilden bereiken. Maar vervolgens straalden ze die mooi uitgedachte visie niet uit. De kleuren en het lettertype waren bijvoorbeeld heel romantisch, terwijl ze zich profileerden als modern en innovatief. Op het moment dat je visuele verhaal en je inhoudelijke verhaal niet op elkaar aansluiten, breng je je klanten in verwarring. Het lijkt misschien wat oppervlakkig, maar mensen zijn visueel ingesteld en dus moet je de vorm voor je laten werken.


Wat kan vormgeving doen voor je tekst?

Vormgeving kan veel doen voor je tender en het helpt de lezer om te zien wat je belangrijk vindt door vorm en structuur aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat je tekst beter leesbaar is, je de lezer langer vasthoudt en goed onderscheid kunt aangeven tussen hoofd- en bijzaken. Samen met de tenderschrijvers maak je bewuste keuzes over wat moet opvallen. Lange stukken tekst kun je bijvoorbeeld omzetten in een heldere infographic. Daarnaast geeft een goede opmaak de tekst een onderscheidend vermogen. Het helpt de lezer zich wat beter in te laten leven in het verhaal, want diegene heeft waarschijnlijk al een dikke stapel met te lezen stukken. Zo kun je die persoon helpen om jouw verhaal zo goed mogelijk te ontvangen.


Welke rol speelt de stijl van de klant?

Ik speel in mijn opmaak ook altijd in op de stijl die de opdrachtgever zelf hanteert. Zo herkent hij of zij zichzelf in het stuk en laat je zien dat je goed weet wie de opdrachtgever is. Mijn bron hiervoor is de huisstijl van de opdrachtgever die zichtbaar is op de website. Ik let dan met name op de vorm (rond/vierkant), kleuren en de visuele uitstraling. Andere bronnen die ik gebruik zijn de visiedocumenten en jaarverslagen, die hebben vaak een professionele opmaak. Deze visuele stijl helpt ook de tenderschrijver om te analyseren hoe de opdrachtgever zichzelf ziet en kan daar de schrijfstijl en het verhaal op aanpassen.  

Eén van de leukste dingen aan mijn werk is dat ik niet in solo-operatie de opmaak doe aan het einde van het proces. Tijdens een nauwe samenwerking met het tenderteam sparren we over de vraag: “wat is de essentie?”. Door kritisch te kijken naar hoe we de structuur voor ons verhaal laten werken, leren de schrijvers ook hoe ze hun verhaal nog beter kunnen structureren.


Hoe zie je de rol van creativiteit?

Deze wisselwerking tussen tenderschrijver en opmaak blijft uitdagend en zorgt ervoor dat ik meer doe dan alleen de vormgeving. Creativiteit is namelijk veel breder dan enkel de grafische vormgeving en gaat ook over concepten. Ik ben door mijn werk bij Cleverland en Bold wel echt gespecialiseerd in tenders. Dit is echter niet per se een standaard voor iemand met een grafische vormgeving achtergrond. Vanuit mijn gevarieerde werkachtergrond kijk ik net wat breder en ben ik ook continu bezig met ontwikkeling. Ik haal veel inspiratie uit platforms als Pinterest. Hier vind ik veel visuele inspiratie voor lay-outs, kleuren, branding en infographic design.

Wel wil ik gelijk hiervoor waarschuwen: Pinteresten is erg verslavend en het kan zijn dat je straks 30 prikborden hebt voor iedere hobby en obsessie die je hebt! Hulp nodig met vormgeving? Neem dan contact ons op.

 
Gerelateerde blogs en projecten
Copyright 2024 Bold Tenders