Een overtuigende Bold Academie

Hoewel de term in allerlei contexten gebruikt wordt, denk je bij hedonisme waarschijnlijk niet direct aan een overtuigingstechniek. Aimy Ikkersheim bewees in een Bold Academie over dat onderwerp het tegendeel: hedonistische invloed is het gemak waarmee we informatie verwerken. En hoe makkelijker informatie te verwerken is, hoe sneller je er (meestal) door overtuigd wordt. Stiekem gebruikten we deze techniek ook maar meteen om je naar deze blog te lokken. Niks gemerkt? We leggen het je graag uit!

De aandacht trekken

In een EMVI-plan moet de lezer (opdrachtgever) ervan overtuigd raken dat onze klant (de potentiële opdrachtnemer) de juiste kandidaat is om de opdracht aan te gunnen. Aimy bracht ons bij welke overtuigingstechnieken wij daar als schrijvers voor kunnen gebruiken. Daarbij gaat het zeker niet om de inhoud alleen: juist de berichtstructuursaillante details en de levendigheid van een tekst trekken de aandacht en zorgen voor (lees)gemak. In ons werk is de vormgeving van EMVI-plannen wat dat betreft de kers op de taart. Een goed vormgegeven plan trekt tenslotte meteen de aandacht.

Motivatie vergroten, weerstand verminderen

Als we eenmaal de aandacht van de lezer getrokken hebben, moeten we de lezer vervolgens ook nog weten te beïnvloeden. Daarbij komen Alpha- en Omegatechnieken van pas (overigens wist communicatiewetenschapper Aimy ook niet waarom ze zo heten, maar ze klinken in elk geval overtuigend). Dat zijn velerlei technieken om de motivatie te vergroten en de weerstand te verminderen. Misschien prikkelde de vraag die we je stelden bij onze afbeelding op LinkedIn je nieuwsgierigheid. Aangezien we je het antwoord op de vraag beloofden te geven in onze blog (motivatie vergroten) in niet meer dan twee minuten leestijd (weerstand verminderen), werd je waarschijnlijk overtuigd om onze blog te gaan lezen.

Woorden met bitterballen

De Academie zou de naam Bold niet waardig zijn zonder een flinke dosis creativiteit. Juist creativiteit is vaak bij uitstek geschikt om te overtuigen. Onze creativiteit mochten we dan ook de vrije loop laten in een aantal ludieke oefeningen. Zo bedachten we pakkende koppen voor onze EMVI-plannen met het spel ‘ClickBait’. Per ronde gaf Aimy ons een maatregel die vaak voorkomt in onze plannen. Een gooi met drie dobbelstenen leverde vervolgens drie letters op. Daaruit moest een titel voor de maatregel volgen die de aandacht van de lezer direct trekt. Niet zonder resultaat, want de maatregel ‘Informatiebrief voor bewoners met uitnodiging voor een borrel’ veranderde in ‘woorden met bitterballen’ (WMB) en een ‘’Buurtmaatje’ dat de omgeving ondersteunt’’ veranderde in een ‘ongelooflijk handige regelneef’ (OHR).

Eén ding is zeker: deze overtuigingstechnieken (ja, al die bovenstaande schuingedrukte) hebben ons helemaal overtuigd. Hopelijk hebben we jou ook overtuigd om ons in te schakelen voor het schrijven van overtuigende EMVI-plannen. Neem contact met ons op!  

p.s. we hadden natuurlijk nog een antwoord beloofd. Je voorkeur voor één van de afbeeldingen in onze LinkedIn-post zegt iets over jouw dominante hersenhelft. Je rechter hersenhelft ziet het linker visuele vlak (meer gericht op beeld) en je linker hersenhelft ziet het rechter visuele vlak (meer gericht op taal). Willen we iemand ergens van overtuigen, dan helpt het om rekening te houden met de wijze waarop de hersenen informatie verwerken. Helaas zal het lastig worden om de dominante hersenhelft van onze opdrachtgevers te achterhalen….
 
Gerelateerde blogs en projecten
Copyright 2024 Bold Tenders